søndag 17. november 2013

SkålaFakta
Høyde: 1128 meter (950 høydemeter å gå)
Plassering: Molde (Møre og Romsdal)
GPS-koordinater: N 62.738787, Ø 7.618176

Turbeskrivelser, etc. (eksterne nettsider):
Sommerrute: Engelskspråklig beskrivelse
Vinterrute: anbefaler den flotte boka "101 skiturer på Nordvestlandet"

En enorm katedral er et av uttrykkene som med rette kan brukes om utsikten fra Trollvatnet. Dette vatnet (også kalt Skålavatnet) ligger i «skåla», det vil si rett nedenfor og nord for toppene Skåla (1128) og Skålaaksla (1076).

En tur til toppen av Skåla kan ha flere utgangspunkt, og fjellet kan angripes fra alle himmelretninger. Vi har vanligvis gått turen med start fra nord. Du følger da en bomvei som går fra Kortgarden og inn mot foten av fjellet.

Det gjelder å ikke miste motet de første 2-3 kilometrene, denne strekningen er våt og gjørmete. Det er ganske surt å bli våt på beina før man har startet selve turen, så sats på godt fottøy!

Det er nettopp når man er ferdig med det fuktige underlaget at utsikten åpner seg både inn mot fjellet og bak deg i retning Nordmørsfjellene. Vannet ligger omkranset av bratte fjellvegger som strekker seg over femhundre meter til værs på tre sider og gir en storslått følelse. Turen videre går enten til venstre om Skålaaksla (1076), eller til høyre opp ryggen som fører direkte til Skåla (1128). Personlig syns jeg at sistnevnte er finest både opp og ned, og valgte derfor å utelate Skålaksla…det er jo tross alt den høyeste toppen som gjelder ;)

Grei sti å følge oppover, litt småklyving og stor stein å forsere, men ikke luftig. Pass likevel på å gå langt nok ut mot kanten hele tiden, det er nemlig vanskeligere terreng hvis man havner 50-100 meter inn fra kanten(nordvestover).

Når man nærmer seg 1000 meter over havet åpner Moldefjorden seg, et flott skue i både finvær og gråvær. De siste hundre høydemetrene forseres gjennom et landskap av stein, stein og atter stein. Kommer man opp en dag hvor skodda ligger på toppen kan man nok få assosiasjoner om en kirkegård, det står et uttall av små og store varder der oppe som kan minne om gravstøtter. Hovedvarden er likevel ikke til å ta feil av. Fra toppen er det en fantastisk utsikt uansett hvor du snur deg. Moldefjorden og storhavet i vest, de snillere fjellene på ytre Nordmøre i nord, Trollheimen og Sunndalsfjellene i øst og hele den fantastiske tinderekka i Moldepanoramaet i sør.
Skåla er et populært skifjell, men da starter man som oftest på Horsgård på sørsiden av fjellet. Det hender det går ras tidlig på vinteren så tenk gjennom vær og snøforhold før du legger ut på denne turen.
Vis større kart

1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett