mandag 24. mars 2014

Turbøker

Her er et knippe turbøker som dekker det meste av  av Nordmøre og Romsdal sin fantastiske fjellverden. Bøkene har fast plass i min egen bokhylle, og de eldste har etterhvert blitt ganske frynsete i permene etter mye og røff bruk. Her fins både rene skibøker, barmarksbøker og noen som dekker alle sesonger.


Skibok for Romsdal
Kai A. Olsen og Bjørnar S. Pedersen

Gode beskrivelser av både turene og hvor man skal parkere bilen. Boka dekker ikke bare Romsdal, men tar også med noen kremturer fra Nordmøre. Turene har varierende vanskelighetsgrad, men du trenger ikke være ekstremsportsutøver for å klare dem bare formen er god nok. Noen av turene er lagt ut på nett under turbok.no.


101 skiturer på Nordvestlandet
Håvard Johansen, Dina Gaupseth, Geir Hafskjær

Boka gir gode beskrivelser av både ruter og parkeringsplass for bilen. Både Nordmørs- og Romsdalsfjell er med i boka, og også denne boka passer for folk uten spesialkunnskaper i skikjøring. Sammen med boka følger et smart lite hefte hvor turene beskrives mer kortfattet og konsentrert. Putt heftet i sekken når du drar på tur, og bruk det hvis du blir usikker på rutevalget.

Toppturer i Romsdalen
Halvor Hagen

Denne boka dekker svært mange topper i Romsdalsregionen. Den angir hvor bratt det er, samt flere rutevalg for nedkjøringer. Boka kan gjerne brukes av den glade amatør, men dette er også boka for den som vil ha skikkelige utfordringer hvor skiferdighetene blir satt på prøve. Kart over Romsdal hvor rutene er inntegnet følger med.

Toppturer i Sunndal
Erlend S. Aarflot, Frode Nerland

Fantastisk flotte bilder gjør denne boka ikke bare til ei turbok, men også ei praktbok. Hele 70 topper i Sunndal kommune er med, blant dem Innerdalstårnet, Storskrymten, Kongskrona, Dronningkrona og Fløtatind. Boka beskriver både sommer- og vinterruter, men ikke fullt så detaljert som de to bøkene som er beskrevet øverst. Men uansett, ei utrolig flott bok som man bare må ha!

Til topps i Nesset
Hilde Toven

Liten og hendig bok som er grei å putte i sekken. Her finner du både vårskiturer, familievennlige turer og mer krevende sommerturer. På grunn av formatet på boka er det ikke plass til like mange bilder som i bokserien ovenfor, men boka gir likevel gode forklaringer med ord og kart hvor både oppmøtested og ruta for turen går. Alle turene er gradert etter vanskegrad.

Turbok for Kristiansund og Omegn
Turbok for Molde og Omegn
Turbok ll for Molde og Omegn
Turbok for Ålesund og Omegn

Kai A. Olsen og Bjørnar S. Pedersen

"Stein P. Aasheim, Isfjorden:
Turbøker kan deles inn i tiden før og etter Kai A. Olsen og Bjørnar S. Pedersen lanserte sine guidebøker. De to fjellvandrerne fra Molde har hevet turbøker opp på et nytt nivå" (sitat turbok.no). Det store plusset med denne bokserien er de svært gode beskrivelsene av hvor bilen parkeres, hvor turen starter, og de gode bildebeskrivelsene av selve turen, ikke minst gjennom vanskelige og luftige passasjer og ved stiskiller. Turene er for den vanlige mann eller dame med normal kondisjon. Tidsoverslaget for turene er stort sett romslig. Skibok for Romsdal (øverst til venstre) er skrevet av de to samme forfatterene, og turene er presentert på samme illustrative måte.

Fra Topp til Topp i Romsdal
Iver Gjelstenli

Så langt jeg har funnet ut er dette den eneste boka som bekskriver sommerruter over de høyeste og mest kjente toppene i Romsdalen. Her finner du Romsdalshorn, Kongen, Dronninga, og alle de andre storhetene. Boka er liten og lett og ha med seg på tur, men får dermed heller ikke få plass til like mye bilder og tekst som bøkene turbok.no gir ut. Uansett er denne boka en flott idebank til nye turmål i området. Dessverre kan det se ut som boka ikke trykkes lenger, og biblioteket blir kanskje løsningen for å få tak i den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar