tirsdag 25. mars 2014

Harstadfjellet​Fakta
Høyde: 1004 meter (900 høydemeter å gå)
Plassering: Gjemnes (Møre og Romsdal)
GPS-koordinater: N 62.901248, Ø 7.614384
Turbeskrivelser, etc. (eksterne nettsider):Ikke et, ikke to, men tre år tok det før første randonne-turen på Harstadfjellet kunne krysses av i boka. Egentlig litt flaut nå jeg hver eneste dag på jobb ser opp på dette flotte fjellet. Nå er det vel litt typisk at man tror gresset alltid er grønnere på andre siden av gjerdet, eller i dette tilfellet at snøen er hvitere på sørsida av Romsdalsfjorden. Det er den selvsagt ikke, og Harstadfjellet er flott skifjell, og ikke uten grunn et av de mest populære Telemark- og randofjellene i området.I fjor hadde vi bestemt oss for å ta turen, men fordi vi utsatte turen noen dager for lenge, var plutselig nesten hele fjellsida fri for snø. Det er ganske bratt, spesielt i øvre del, og snøen kan fort renne vekk når vårsola skrur på maks effekt. Samtidig kan mye snø og vind gjøre fjellet utsatt for skred tidligere på vinteren, og sesongen for trygg skikjøring kan dermed bli ganske kort.

I mars hvert år arrangeres Harstadfjellrennet, en konkurranse i fjelltelemark- og randonne, og problematiske snøforhold, enten for lite eller for mye, har flere ganger skapt både bekymring og hodebry for arrangøren. I år (2012) måtte også rennet flyttes, men Silsetfjellet er ikke noe dårlig alternativ. Se video fra rennet her.
Turen starter ved å følge skogsveier og lysninger i skogen fram til skoggrensen nås. Når man har kommet seg opp på snaufjellet krysser man til høyre, og følger ryggen på denne siden av fjellet helt til topps. Dette er det mest sikre området på fjellet med henhold til snøras. Valg av rute ned igjen avhenger av snøforhold og skredfare.
Her er en video fra Harstadfjellrennet 2012 som dessverre, men ikke uvanlig, måtte flyttes til Silsetfjellet i stedet pga. snømangel.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar