fredag 21. mars 2014

Kyrkjetaket




Fakta
Høyde: 1439 meter 1260 høydemeter å gå)
Plassering: Rauma (Møre og Romsdal)
GPS-koordinater: N 62° 36' 40.93 , Ø 7° 54' 25.97"

Turbeskrivelser, etc (eksterne nettsteder):
ut.no
kirketaket.com
Skibok for Romsdal

Kyrkjetaket, et navn som får det til å rykke litt ekstra i føttene til de fleste frikjørere, og nå er det vår tur. Det er påske, værmeldingen lover sol fra skyfri himmel, dette borger for en av årets store skiturer! Klokka vekker oss tidlig denne dagen, siden vi må ta ferga til Åfarnes og ønsker mest mulig av dagen på fjellet, må vi starte tidlig. Men hva møter oss når vi sender det første blikket ut av soveromsvinduet…skodde (Vestlandståke for uinnvidde). Skikkelig skuffelse, skal dagen som vi har gledet oss slik til gå i vasken på grunn av denne grå fuktige massen som omslutter oss, og stenger solstrålene ute?




Men det går ikke an å gi opp før man har begynt. Frokosten inntas, bilen pakkes og vi setter snuten mot Isfjorden. Mens vi venter på ferga på Sølsnes skjer miraklet, sola bryter gjennom, blå flekker kommer til syne, og snødekte fjelltopper dukker opp…dette skal bli vår dag likevel!
Vel framme i Isfjorden forstår vi at vi ikke blir alene på fjellet, parkeringsplassen er nesten stappfull, bare en ledig plass, men det holder til oss! Sola steiker, ytterklærne pakkes i sekken, t-skjortevær på Kyrkjetaket er jo mer enn vi kunne drømme om. Allerede etter noen få hundre metere begynner de første svetteperlene å piple fram fra panna. Første del går på skogsveier, deretter gjennom skog inntil vi begynner på den første bratte stigningen opp på snaufjellet.

Oppe på Steinberget blir det bråstopp! Fotosession er uunngåelig, hvilken utsikt! I sørvest blinker Isfjorden, mot øst og sør ligger kjente Romsdalsfjell på rekke og rad, Juratind, Venjetindmassivet, Romsdalshorn, Trolltindene, og mange flere. Her får vi også det første visuelle møtet med dagens mål.  Bortover Steinberget er det en behagelig tur, inntil vi kommer fram til selve «slalåmbakken» som Kyrkjetaket er så kjent for. Derifra stiger det jevnt og bratt helt til topps.





Vi følger venstre side oppover, og til slutt er vi på toppen, 1439 meter over havet. Bilder ved toppvarden tas, deretter, 360’er gang på gang…fantastisk utsikt uansett himmelretning, flere bilder knipses, siste rest av mat og drikke inntas…og enda mer knipsing...før desserten skal inntas, 1000 høydemeter nedfart i en lang bakke med påskeslush!

Et skarelag under slushen skaper stødige kjøreforhold, og mens turen tok tre og en halv time opp, snakker vi om minutter på tilbaketuren. Ruta ned går lenger øst enn ruta opp, gir lang og fin nedfart, kommer inn på løypa til nabofjellet Kjøvskartinden, før vi må gjennom den uunngåelige skogen til slutt.

Vel nede ved bilen vet vi at sannsynligheten for et nytt besøk er stor!





























Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar