mandag 24. mars 2014

Skjorta
Fakta
Høyde: 1711 meter (i underkant av 1600 høydemeter å gå fra vasshuset)
Plassering: Nesset, Eresfjord (Møre og Romsdal)
GPS-koordinater: N 62.65820, Ø 8.22099 
Turbeskrivelser, etc. (eksterne nettsider):
http://www.ifriluft.net
http://skjortarennet.no

Etter lite snø men mye regn i mars, kom snøfallet i påska som bestilt for oss som liker vårskiturer. Finvær som gjerne gir kuldegrader om natta fører til stabil og trygg skare, og når lykken virkelig står oss snøgale bi, faller det også litt pudder om natta, mens sola igjen dukker fram igjen om dagen.

Dette var status denne søndagen i april, og Skjorta stakk av med seieren etter diskusjonen om turmål. Dette var ikke første turen vår på dette majestetiske fjellet som ruver 1711 meter i været over Eresfjorden, men tidligere har vi alltid kunne kjøre langt opp i Kanndalen før bilen måtte parkeres på grunn av snø, og dermed spart oss en god del både høyde- og lengdemetere. Denne gangen møtte vi snøen helt nede ved Vasshuset, og resultatet ble dermed snaut 1600 høydemetre som skulle forseres før toppen ble nådd.

Men været var fint, tempoet passe rolig, og sekken inneholdt både mat og drikke for en lang tur. Det er først når man kommer til Kanndalssetra turen virkelig starter. Da er man ferdig med skogen, og den flotte Kanndalen åpner seg. I syd peker toppen til Skjorta rett opp i himmelen, I øst ligger et annet flott skifjell, Ryssdalsnebba, og i nord Trolltind og Åbittind. For vår del krysset vi brua over Kanndalselva og satte i gang med den lange bratte bakken som fører helt til topps, her får du ingenting gratis, det er bratt, bratt og til slutt enda brattere!
Beina begynte å bli litt skjelvne da toppvarden endelig kom til syne. Boka på toppen bærer navnet «Sjortå», en artig  lokal skrivemåte. Oppe på toppen er det en fantastisk utsikt. Her ser man helt ut til havet i klarvær, blå fjorder, grønne marker nede i lavlandet og et utall av snødekte fjell og fjellsider. Men etter at utsikten var behørig foreviget på minnebrikken  skulle endelig moroa starte. Etter å ha strevd seg opp 1600 høydemeter skulle vi nå nyte godene fra tyngdekraften, og la den føre oss de samme 1600 høydemetrene ned igjen. Føret var perfekt, et stabilt hardt skarelag lå i bunnen, mens nattens lille snøfall ga oss 10 cm med mykt pudder på toppen.
For å unngå en liten motbakke ved Kanndalssetra tok vi en annen rute ned, og havnet da i Kvidalen i nordvest. Dette var nok ikke det smarteste valget, i hvert fall ikke med den ruta vi valgte gjennom skogen. For å si det mildt ble det en ganske strevsom og kronglete tur ned den bratte lia til Kvidalselva, og neste gang blir nok nedturen tatt via Kanndalssetra som tidligere. Men uansett litt prakk på slutten, dette er en fantastisk vårskitur!


Noen bilder fra to forskjellige turer til Skjorta
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar