fredag 6. desember 2013

RomsdalshornetFakta
Høyde: 1550 moh (ca 850 høydemeter å gå/klatre )
Plassering: Rauma kommune, Venjesdalen
GPS koordinater: N 62.491348, Ø 7.78584
Turbeskrivelser, etc (eksterne nettsteder):
Norsk Fjellfestival
Tinder og Banditter
"Sett deg ned" var det første jeg hørte da vi var oppe i skaret mellom Lillehornet og Romsdalshorn, her skulle høydeskrekken bli satt på prøve for her åpnet Romsdalen seg, Trollveggen midt i fleisen, og nesten 1500 stupbratte meter ned til bunnen av dalen.

Vi startet turen innerst i Vengedalen. Bilene ble parkert, tau og annet klatreutstyr fordelt, og opp mot Hornet bar det. Ruta gikk opp via Halls renne og ned igjen Nordveggen ved hjelp av fem rappeller. Halls renne har et sus av klatrehistorie rundt seg. Norges mest berømte andrebestigning av et fjell ble det kalt da Carl Hall sammen med sine to norske førere 1. september 1881, til slutt, etter flere forsøk, besteg Romsdalshorn. I 1828 hadde to lokale karer skrytt av at de hadde nådd toppen, men folk flest betvilte sannheten i hva de fortalte. Nå kunne Carl Hall bare bekrefte at Christen Smed og Hans Bjermeland faktisk hadde vært der 53 år tidligere, ytterst mot Romsdalen stod nemlig en toppvarde.

Lia oppover fra parkeringsplassen er ganske bratt, en god del løs stein, noe som for øvrig preger hele fjellet, og man skal hele tiden være påpasselig med hvor man plasserer føttene. Enkelte steder gikk man såpass utsatt at vi fant det tryggest å sikre med tau.  Slik  fortsatte det sakte men sikkert oppover.

«Den gule flekken», et kjent landemerke i fjellet, ble passert i underkant, og til slutt var vi oppe i Halls renne. Nederste delen er grei å gå, men helt øverst er det bratt, tauet måtte bindes inn i klatreselen igjen, og et bratt, men ikke så langt parti måtte bestiges.
Etter å ha kommet seg på toppen av renna var vi plutselig oppe i skaret mellom Lillehornet og i sør og Romsdalshorn i nord. Her er det luftig, og her kom ordren «sitt ned» så fort jeg fikk se Trollveggen tvers over dalen, og…selvsagt satte jeg meg ikke ned, måtte jo nyte utsikten…bunnen av Romsdalen nesten 1500 meter under meg…storslått utsikt!

Fra skaret er det litt utsatt klatre/klyving opp til toppen. Mye stor stein som må forseres, men alt i alt relativt greit når man føler seg trygg i tauet. Toppen er nesten like flat og stor som en fotballbane, men ballguttene ville fått en utfordrende jobb! En utsikt som ikke kan beskrives med ord, men bare må oppleves.
Matpakka ble inntatt utenfor den lille steinhytta som kongen av Romsdalshorn, Arne Randers Heen, hadde bygd oppe på toppen. Etter atskillige knips med fotoapparatet gjorde vi oss klar for å rappellere ned Nordveggen. Her var det kø og da tar det tid å komme seg ned. Flere taulag var i veggen, noen på veg opp og andre på veg ned slik som oss. Men praten sitter løst i veggen, ikke så vanskelig å finne samtaleemne.
Etter drøye ti timer var vi nede ved bilen. Fantastisk flott tur. En spesiell takk til dyktige fjellførere som ledet oss trygt både opp og ned.Vis større kart

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar