tirsdag 17. desember 2013

Store VengetindFakta
Høyde: 1852 meter ( ca 1350 høydemeter å gå)
Plassering: Rauma (Møre og Romsdal)
GPS-koordinater: N 62.507414, Ø 7.839518
Turbeskrivelser, etc (eksterne nettsider):
Tinder og banditter
Norsk FjellfestivalSommeren 2010 var jeg tidlig ut for å sikre meg påmelding til det jeg så for meg skulle bli årets fjellopplevelse. Da dagen endelig kom hadde turen vært utsolgt med sine maksimalt seks deltakere i flere uker, men morgenen startet med regn og tykk skodde innover Vengedalen, og en etter en av de påmeldte trakk seg. Til slutt var vi bare to igjen som sammen med en fører startet på turen til Romsdals høyeste topp.

Etter å ha parkert bilen ved Venjesdalsvatnet bar det oppover den bratte lia. I krattskogen lå skodda tykk, men da vi kom lenger opp hvor vi fikk lyng, og etter hvert ur og snø under føttene, løste skodda seg mer og mer opp og blåflekker kom til syne over oss...kunne det være til ære for de av oss som drar på tur uansett vær? Gleden over at været bedret seg betraktelig ga oss ekstra krefter og vi følte oss overraskende spreke da vi etter rundt 1000 høydemeter entret nordryggen.

I skaret hvor vi skulle starte å gå nordryggen opp til toppen, var det tid for mat og på med hjelm og sele. Deretter ble det litt klyving på sva og avsatser før vi til slutt valgte å binde oss inn i tau. Skodda slapp ikke helt taket, det ene øyeblikket kunne vi være innhyllet i en grå og klam verden, mens man i det neste kunne ha blå himmel, stup som åpnet seg under oss, og en utsikt over en fjellverden som kunne ta pusten fra noen og en hver.

Toppen ligger nøyaktig en nautisk mil, 1852 meter, over havets nivå. Den ble første gang besteget i 1881 av fjellegenden W.C.Slingsby og den norske fjellføreren Johannes Vigdal. Det var imidlertid Carl Hall som første gang gikk ruta opp nordryggen, det som nå har blitt normalveien. Fjellet er ganske fast og hardt til å ligge i dette området, og er derfor et populært fjell for klatrere, Drømmediederet er en av de mest kjente rutene for dem som liker vertikale utfordringer.

Toppen er nesten så spiss som den ser ut nedenfra, det er ikke plass til flere personer av gangen der. Men 10-15 meter syd for toppen er det en fin liten avsats som er ypperlig til å innta nistemat, og skifte til tørre og varme klær om behovet er der. Fra toppen er selvsagt utsikten utrolig storslått, vi er jo på det høyeste punktet i Romsdalen. Her ser vi ned på Romsdalshorn og alle de andre nabofjellene.

Nedturen gikk greit selv om det kom noen regndråper som gjorde fjellet litt glatt. Da vi var nede ved veien i Venjesdalen syntes imidlertid beina det var godt å kunne få bevege seg i horisontalt terreng igjen.
Takk til Norsk Fjellfestival og Eiliv Ruud, vår dyktige fjellfører som så tragisk omkom i en basehoppulykke i 2012.Vis større kart

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar