søndag 24. november 2013

JuratindFakta
Høyde: 1712 meter ( ca 1550 høydemeter å gå)
Plassering: Rauma (Møre og Romsdal)
GPS-koordinater: N 62° 34.092', E 8° 2.866'
Turbeskrivelser, etc (eksterne nettsider):
Klatring i romsdal
Norsk FjellfestivalI åttetiden om morgenen 12. juli la vi av gårde på vei mot toppen av Juratind. Turen, som ble arrangert av Fjellfestivalen, foregikk mye i tåke. Innimellom ertet riktignok sola oss med å sende ned en og annen stråle, men så i neste øyeblikk var det grått rundt oss igjen. Likevel ble det en flott fjelltur, og mye av æren for dette har de to dyktige fjellførerne våre som kjente veien, og tok ansvaret for sikkerheten for oss fem deltakere.

I følge Wikipedia har Gjuratind fått navnet sitt etter toppunktets karakteristiske fasong som likner ei spene eller en jurtapp, det enkle er ofte det beste, også når det gjelder valg av navn. Men denne definisjonen av navn er ikke alle like enige i, og en annen fortolkning er at "gjura" stammer fra "gyger" som defineres som en kvinnelig representant for jotnene i den norrøne litteraturen.

Lenge trodde man at engelskmannen W. J. Napier og Erik Norahagen, i 1884, utførte førstebestigningen av Gjuratind. Og det skulle gå mer enn  60 år før det kom for en dag at de to unge gjeterguttene Bård Moen og Iver Kavli, begge 12 år gamle, hadde vært på toppen fire år tidligere, altså i 1880. Moen hadde riktignok gitt seg rett nedenfor toppen der man finner det mest utfordrende klatreopptaket, men Iver Kavli hadde kravlet seg helt opp og kunne nyte den storslåtte utsikten fra toppen.
Vis større kart

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar