tirsdag 19. november 2013

Store Trolltind - Bruraskaret


Fakta
Høyde: 1788 meter ( ca 1000 høydemeter å gå)
Plassering: Rauma (Møre og Romsdal)
GPS-koordinater: N 62.486115, Ø 7.718377
Turbeskrivelser, etc (eksterne nettsteder):
Norsk fjellfestivalBoka "Fiva" av Gordon Stainforth anbefales sterkt hvis du vil oppleve bestigning av Trollveggen (Fivaruta) fra Romsdalen.
Norges luftigste utsiktspunkt er kun en påstand, men det kan ikke være langt fra sannheten. Fra Bruraskaret, sentralt i Trollveggen, er det drøyt en og en halv kilometer med luft mellom deg og dalbunnen, og ca 1000 meter loddrett stup under deg, ja faktisk litt overheng til og med.

Turen vår startet på Trollstigplatået, på Stigrøra. Her møttes turfølget som bestod av en lokalkjent fører og fire spente fjellvandrere. Været var bra om enn ikke strålende, men tatt i betraktning denne regnværssommeren ville det være dumt å klage over skyet oppholdsvær med enkelte solstråler som klarte å bryte seg gjennom skylaget her og der.

Turen gikk opp Stigrøra, og etterhvert forsvant Trollstigen bak og under oss. Hardt underlag med ur preget det meste av turen, avbrutt av noen, for beina behagelige, snøfelt her og der. Etter et par timer var vi oppe ved "Frokostplassen" hvor ikke bare vi har tatt oss en rastepause gjennom årenes løp. Utsikten herfra er mektig, alle pinaklene og skarene i Trollveggen ser vi herfra, men vel og merke fra "baksiden" av hva folk flest får oppleve.
Målet for turen var todelt, Bruraskaret og Store Trolltind. Bruraskaret er det laveste punktet i Trollveggen og ligger mellom pinaklene Brudgommen og Brura (Brura var opprinnelig ca 100 meter høy, men ramlet ned i Romsdalen en dag i 1946, og i dag står bare rundt 20 meter igjen). Alle toppene og pinaklene i Trollveggen blir ofte kalt "Brurefølget", noe som kommer av at trollene hadde vært i bryllup hvor de hadde hatt det så moro at de hadde kommet seg på hjemvei for sent. På turen hjem ble de overrasket av sola da de kom til Romsdalen, og trollene ble dermed forstenet.
Bruraskaret var på 80-tallet det mest populære utgangspunktet i Trollveggen for basehoppere, men flere dødsulykker førte til forbud mot denne aktiviteten i dette området. Et stort oransje skilt står fortsatt i Bruraskaret og opplyser om forbudet.

Turen fra Frokostplassen til Bruraskaret går i bratt terreng og tar rundt en time. Etter å ha rundet et hjørne er man plutselig framme. Dette er første møtet med Norges kanskje råeste utsikt, et syn som kan ta pusten fra både den ene og den andre, flyfølelsen over dalen er total. Langt der nede ser vi parkeringsplassen hvor vi har stoppet så ofte for å beundre Trollveggen nedenfra...nå sitter vi oppe i Trollveggen og ser ned!

Det er vanskelig å rive seg løs fra en slik utsikt, men turen er ikke ferdig. Store Trolltind er høyeste punktet i Trollveggen og rager 1788 meter i været. Den ble først besteget av Carl Hall i 1882, samme person som gjorde den berømte andrebestigningen av Romsdalshorn på andre siden av dalen. Nå skulle vi også bestige den, men da på en atskillig mer tilrettelagt sti enn hva dansken Hall kunne bruke i sin tid. "The Troll Highway" kalles stien som snirkler seg bak Brudgommen og Store Trolltind, for så å ta bratt opp mot toppen. Stien er tydelig helt fram til den snur opp mot toppen, da blir den litt mer borte, men herfra og opp er det tydelig rødmerking helt til topps. Den siste biten har innslag av klyving, og vi hadde med oss et kort tau til å sikre et par litt kinkige og bratte passasjer. Oppe på toppen er det, utrolig nok, ganske god plass. Ei lita sikringsbu er laget i stand om været skulle slå seg vrangt....men man går uansett ikke denne turen i dårlig vær!
Turen tok alt i alt ca 7 timer i et relativt behagelig tempo. Beina fikk kjørt seg litt på grunn av mye hardt underlag og hadde godt av roligere aktivitet dagen etter.Vis større kart

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar